Youradio

Menu

Jak Metallica přišla na Jožina z bažin?

5. 4. 2018 · Ondřej Těšínský

Proč kapela Metallica v neděli na svém koncertě v Praze zahrála písničku Ivana Mládka? Jak se o ní dozvěděla a proč si vybrala právě ji?

Video zde

Stáhni si českou hudební appku Youradio do mobilu

Stahuj pro Android Stahuj pro iPhone a iPad

To, že světoznámá metalová legenda Metallica zahrála během své show v O2 Aréně i českou píseň Jožin z bažin, je hudebním tématem číslo jedna posledních několika dnů.

Proč ale členové Metalliky zařadili do svého setlistu zrovna tenhle song?

Nápad nepřišel od Ivana Mládka, ani od pořadatelské agentury Live Nation, ale od Davida Karona. To je spolumajitel firmy KHDK.

Ten popsal cestu Jožina z bažin až do O2 Arény k Metallice na facebooku KHDK takto:

"Jak asi víte, zakladatel KHDK, David Karon, žije dlouhodobě v Praze. Pro nezasvěcené - David Karon má s kytaristou z Metalliky, Kirkem Hammettem, firmu KHDK, která vyrábí kytarové pedály pro muzikanty. Koncem února se mu ozval kámoš Scott Ian z Anthrax s tím, že Robert Trujillo (basák Metalliky - pozn. red.)  hledá pro Metallicu českou písničku, co by si s Kirkem střihli v Praze.

Rob už měl vybrané “lokální“ písničky pro celé Evropské turné a zbývalo mu jen najít nějakou českou. Byl otevřený všem žánrům a chtěl, aby si s ním zazpívala celá O2 arena.

David posbíral songy, které má sám rád. Stadionovou vyřvávačku typu Rock Me Like a Hurricane od Scorpions co Metallica hrála v německém Mannheim v české kotlině sice nemáme, ale na finální seznam se dostala Lucie (Oheň a Černí Andělé), Sluneční Hrob, Schelingerovy Jahody mražený a povinná Škoda Lásky. Jóžina tam David přihodil nakonec trochu jako vtip, ale sám ho miluje, takže řekl Robovi že to je song “about a swamp monster” a jeho osobní favorit . Výběr nechal na Robovi.

Už za pár hodin přišla odpověď od Roba: “OMG!!!!!! Just heard the Ivan Mladek song, Jozin z Bazin = INCREDIBLE! This seems perfect and it's the classic singalong, this is the 'El Muerto Vivo' of Praha! Kirk will love this song as well.”

A bylo jasno. O týden později se Rob ozval, že se zrovna doučil Rock Me Amadeus na Vídeň a do Jóžina se pustí hned jako další. Jak to dopadlo uz víte: respekt Robovi za výběr. Nutno dodat že se mu taky moc líbily Jahody Mražený. Každopádně: Jožin z Bažin forever!

Další články

Všechny články

Whoops, něco se stalo špatně

Omlouváme se, ale něco se porouchalo. Prosím obnovte okno prohlížeče.

Obnovit okno