Youradio

Menu

Zemřel zpěvák Jan Vyčítal

2. 3. 2020 · James Cunningham

Ve věku 77 let zemřel známý písničkář, textař a autor kreslených vtipů Jan Vyčítal. Smutnou novinku potvrdila i jeho bývalá kapela Greenhorns.

Přehrát Jana Vyčítala

Jan Vyčítal patřil mezi nejpřednější hvězdy country hudby v České republice. Rodák z pražské Pankráce byl spoluzakladatelem kapely Greenhorns, která se jakožto jedna z předních country a folkových kapel v Československu (a později i v České republice) chlubila hity jako Divnej smích, Blízko Little Big Hornu či Oranžovej expres.

Charismatického textaře, písničkáře a zpěváka vždy fascinovala americká kultura. Vyčítal se tak nebál skládat písničky, které se inspirovaly Spojenými státy, i za komunismu. Byl rovněž aktivním účastníkem demonstrací na Václavském náměstí a na Letné v roce 1989. 

Usměvavý zpěvák se kromě hudební tvorby věnoval i kresleným vtipům a karikaturám. Vyčítal pravidelně dodával kreslený humor pro nezávislý časopis Dikobraz a kvůlli komunistické cenzuře musel několikrát používat i pseudonymy, aby unikl trestu. 

Smrt legendárního písničkáře potvrdila i kapela Greenhorns. Ta na svých webových stránkách uvedla: 

„Vážení přátelé,
se zármutkem Vám oznamujeme, že dnes odešel na poslední vandr do věčného kraje modré trávy zakládající člen skupiny Greenhorns Honza Vyčítal. Suchou stezku, Honzo, a slunce na hlavou!“ 

Jan Vyčítal zemřel týden před svými 78. narozeninami. Jeho smrt zasáhla nejen trampskou komunitu a milovníky country hudby v České republice, ale i celý český hudební svět.

Čest jeho památce.

 

Další články

Všechny články

Whoops, něco se stalo špatně

Omlouváme se, ale něco se porouchalo. Prosím obnovte okno prohlížeče.

Obnovit okno