Youradio

Menu

Zemřel americký hudební producent Spector, pracoval i s Beatles a odpykával si trest za vraždu

18. 1. 2021 · Barbora Koubová

Ve věku 81 let zemřel americký hudební producent Phil Spector. S odvoláním na kalifornskou vězeňskou službu o tom dnes informovala agentura AP. Spector, který spolupracoval například s The Beatles či Tinou Turnerovou, si od roku 2009 odpykával 19letý trest vězení za vraždu.

Přehrát The Beatles

Spector podle vězeňské služby amerického státu Kalifornie zemřel v sobotu v nemocnici "přirozenou smrtí". Podle zpravodajského webu TMZ podlehl komplikacím spojeným s covidem-19.

Spector byl znám jako inovátor rockové hudby. Koncem 50. let patřil ke členům popové skupiny The Teddy Bears. Později spolupracoval například s The Beatles na albu Let It Be, s Tinou Turnerovou či skupinou The Ramones. Produkoval také první sólová alba Johna Lennona a George Harrisona.

Proslavil se hlavně jako tvůrce takzvaných zvukových stěn, což byly záznamy kupení zvuků jednotlivých hudebních nástrojů na sebe. V roce 1989 byl Spector uveden do Síně slávy rock and rollu. Podle agentury AP John Lennon Spectora kdysi nazval "největším hudebním producentem v historii".

V roce 2009 Spectora soud shledal vinným z vraždy herečky Lany Clarksonové. Žena zemřela v roce 2003 na následky střelné rány do úst vypálené ze Spectorovy zbraně v jeho domě v Los Angeles. Právníci hudebního producenta tvrdili, že Clarksonová spáchala nedopatřením sebevraždu.

Další články

Všechny články

Whoops, něco se stalo špatně

Omlouváme se, ale něco se porouchalo. Prosím obnovte okno prohlížeče.

Obnovit okno