Youradio

Menu

V 65 letech zemřela rocková legenda Eddie Van Halen

7. 10. 2020 · James Cunningham

Včera ve večerních hodinách zasáhla svět rockové hudby smutná zpráva. Zemřel známý hudebník Eddie Van Halen, jeden ze zakladatelů kapely Van Halen. Rodák z Amsterdamu prohrál boj s rakovinou.

Přehrát kapelu Van Halen

Kytarista Eddie Van Halen patřil k největším rockovým ikonám 70., 80. a 90. let. Jeho kapela Van Halen se v roce 1984 postarala o nadčasový hit Jump, který dodnes patří k často používaným skladbám ve filmech a televizních seriálech.

Přehrát skladbu Jump

Eddie a jeho mladší bratr Alex se v roce 1962 s rodinou přestěhovali do Kalifornie, kde získali i americké občanství. Talentovaní bratři založili skupinu Van Halen o deset let později, a to přestože se Eddie údajně nikdy neučil hudební noty. Mladá kapela vyčnívala nad ostatní i díky své schopnosti úspěšně kombinovat rockové a synth popové melodie s chytlavými texty.

Na přelomu milénia se Eddie Van Halen začal potýkat se zdravotními potížemi. Kolem roku 2000 mu doktoři našli nádor na jazyku. Následovala těžká, ale úspěšná léčba. V roce 2002 byl kytarista opět zdravý. Rakovina se Eddiemu Van Halenovi bohužel vrátila v roce 2014, tentokrát v hrdle. Legendární hudebník se pochopitelně stáhl do ústraní, aby s touto chorobou mohl bojovat po svém. Bohužel to nakonec nestačilo.

Po smrti Eddieho Van Halena vyjádřilo upřímnou soustrast několik hudebních ikon, včetně zpěváka Gena Simmonse z kapely Kiss. 

Upřímnou soustrast.

Další články

Všechny články

Whoops, něco se stalo špatně

Omlouváme se, ale něco se porouchalo. Prosím obnovte okno prohlížeče.

Obnovit okno