Youradio

Menu

Tereza Balonová míří za úspěchem: jak skládá mladá zpěvačka hudbu a kdo je jejím velkým vzorem?

9. 8. 2019 · James Cunningham

Málokterá zpěvačka či hudební skladatelka se může v pouhých osmnácti letech chlubit tak bohatou kariérou, jako Tereza Balonová. Mladá Češka má za sebou koncert ve Foru Karlín, vystoupení s kapelou Jelen a letos i vydala svoje úspěšné debutové EP, Zhasni den. Čemu vděčí Tereza za svůj dosavadní úspěch? Kde nejraději skládá hudbu? To vše a mnohem víc se dozvíte v našim exkluzivním rozhovoru!

Přehrát Terezu Balonovou

Stáhni si českou hudební appku Youradio do mobilu

Stahuj pro Android Stahuj pro iPhone a iPad

Ahoj Teri, ty jsi nedávno vydala nové EP, Zhasni den. O čem je?

Ahoj! O čem je? Je o všem možným. Je to teda hlavně o pocitech a o různých věcech, které lidi prožívají. Jsou tam i vztahové věci - každý si tam, myslím, najde něco. 

Ty jsi poměrně mladá zpěvačka a mě by zajímalo, jak si začínala? Kdo tě k hudbě přivedl?

No... (smích) Mě ta hudba fascinovala už od malička. Chtěla jsem vždycky na něco hrát a vybrala jsem si kytaru. Když jsem tedy chodila do první třídy, začala jsem hrát na kytaru. Tak moc mě to chytilo, že jsem pak ve dvanácti začala skládat vlastní písničky - to vlastně pokračuje až dodneška, kdy jsem vydala moje nové EP.

Jsi známá tím, že hraješ bez kapely. Bereš to jako pozitivum, nebo je to naopak těžší, že v tu chvíli tam nemáš nikoho, kdo by tě zachránil?

Tyhle dva aspekty jsou pravdivý, ale já to beru spíš jako pozitivum, teda. Musím říct, že mě to s tím víc baví a mám mnohem větší prostor pro improvizaci. Já jakoby nehraju bez kapely, ten looper je vlastně moje kapela! 

Takhle podobně hraje i Ed Sheeran, který hrál nedávno v Letňanech. Mě by zajímalo, jestli ses na něj byla podívat? Je on pro tebe vzor?

Jasně, že byla a jasně, že je! Ed Sheeran je v tomhle takovej můj guru, protože on s tímto stylem hudby prorazil a dal nám prostor k tomu, abychom tu hudbu mohli taky dělat.

Hraješ i s kapelou Jelen - jak na tebe kluci přišli?

Na Portě! Minulý rok jsem se přihlásila na Portu, na soutěž, kde kluci vystupovali jako hosté. Já jsem tu Portu vyhrála a po vyhlášení bylo sólo vítěze, potom hráli kluci. Když mě viděli, tak se tvářili trochu tajemně, až z nich vypadlo, že chtějí, abych s nimi jela listopadový turné. Kývla jsem na to bez váhání! To bylo úžasný, no.

Jak sis užila Forum Karlín?

(Povzdychne si) No, to bylo něco neuvěřitelnýho. Já jsem byla holka, která hrála po různých klubech, studijních akcí a podobně, tak najednou zahrát Forum Karlín byl neuvěřitelný zážitek. Musím říct, že to byl asi jeden z mých nejlepších zážitků v životě. Celý to turné bylo skvělý, ale tohle bylo něco neuvěřitelnýho. 

Byla jsi hodně nervózní?

Tak nervozita je vždycky, to musím říct, že jo. V tu chvíli jsem na to ale nějak moc nemyslela. Mám před koncertem vždycky takovej rituál - trochu se rozmlouvám sama se sebou, říkám sí, co se po mě vlastně chce. Pak si ale řeknu, že je to všechno jedno a hlavní věc je si to pořádně užít. To se mi v tom Foru Karlín povedlo. Užila jsem si to na 200 %.

Radí ti třeba kluci nebo Jindra Polák, jako zkušenější zpěvák, nebo tě naopak nechávají být, ať si jdeš vlastní cestou?

Oni mě hodně nechávají být, musím říct. Já jsem ale vždycky ráda, když mi něco řeknou nebo něco podotknou: jsou mnohem zkušenější a já k nim hodně vzhlížím. Já jsem moc ráda, když mi poradí.

Ty jsi nyní stále studentkou, užíváš si léto?

Určitě, moc ráda cestuju: byla jsem v Chorvatsku, na horách na Slovensku. Celkově mám ráda spontánní nápady, tak když mě něco napadne, tak prostě vyrazím! 

Skládáš i nové písničky, když máš nyní čas?

Skládám. Mám spoustu nových písniček, které jsem složila teďka přes léto, takže se máte na co těšit! 

Jak vypadá ten proces tvého skládání? Sedneš si a řekneš si, že budeš skládat, nebo musí přijít ta inspirace?

Musí přijít inspirace. Já to mám tak, že inspirace mně vždycky přijde úplně v nejmíň vhodnou dobu! Vždycky, když nějak pospíchám, nebo ve škole při testu. Píšu si často texty na lavici, třeba. Tolik autobusů mi ujelo, protože jsem si zrovna v tu dobu psala nějaké texty!

Na závěr se ještě zeptám, kde tě můžou vidět fanoušci?

Můžete mě vidět na různých festivalech v létě. Potom 14. září budu dělat předskokana kapele Divokej  Bill, a potom v listopadu pojedu opět turné s Jelenem. Doražte, budu ráda! 

 

 

Další články

Všechny články

Whoops, něco se stalo špatně

Omlouváme se, ale něco se porouchalo. Prosím obnovte okno prohlížeče.

Obnovit okno