Youradio

Menu

Svetr Kurta Cobaina se v aukci prodal za více než 1,73 milionu korun!

2. 6. 2019 · Ondřej Těšínský

Ve Spojených státech se v aukci prodal svetr, v němž byl Kurt Cobain vyfocen na jedné ze svých posledních oficiálních fotografií. Celková částka nakonec několikanásobně přesáhla původní odhady - anonymní kupce si ji pořídil za 75 000 amerických dolarů, v přepočtu přes 1,73 milionu Kč!

Přehrát kapelu Nirvana

Stáhni si českou hudební appku Youradio do mobilu

Stahuj pro Android Stahuj pro iPhone a iPad

 

Kurt Cobainův ikonický zeleno-šedivý svetr pochází ze známé fotografické knihy Kurt Cobain: The Last Session (Kurt Cobain: poslední schůze), kterou vydal fotograf Jesse Frohman. Známý americký fotograf měl možnost s Cobainem nafotit několik snímků v New Yorku v roce 1993 - bylo to poslední oficiální focení, které zpěvák kapely Nirvana absolvoval před svoji smrtí v roce 1994. 

Podle Frohmana bylo Cobainovi v den focení zle - zpěvák před ním prý zvracel do kýblu, a tak se původně plánované focení v newyorském Central Parku přesunulo do sklepa hotelu, kde kapela byla tehdy ubytována. Fotografovi se tak kromě aranžovaných fotek podařilo i zachytit fotky ze zákulisí kapely Nirvana. 

Svetry po Kurtu Cobainovi se v minulých pěti letech staly nesmírně cenným zbožím. V roce 2015 se v aukci prodal svetr, který zesnulý zpěvák měl na sobě během historického vystoupení MTV: Unplugged, za neuvěřitelných 137 000 amerických dolarů (v přepočtu 3,16 milionu korun). Cena svetru z knihy Kurt Cobain: The Last Sessions sice tuto částku nepřesahuje, nicméně, případ je opět ilustrací toho, že lidé jsou stále ochotni zaplatit za cokoliv spojené s Kurtem Cobainem až astronomické sumy peněz. 

Poslechni si kapelu Nirvana

Další články

Všechny články

Whoops, něco se stalo špatně

Omlouváme se, ale něco se porouchalo. Prosím obnovte okno prohlížeče.

Obnovit okno