Youradio

Menu

Skvělá hudba film Yesterday nezachránila - nový snímek Dannyho Boyla bohužel zklamal

6. 7. 2019 · James Cunningham

Nový film od režiséra Dannyho Boyla navzdory skvělému soundtracku a hvězdným tvářím nesplnil očekávání a zanechá v divácích rozporuplné pocity. Yesterday nabízí zábavnou, lehkou podívanou, ale jeho nedostatky jsou příliš silné na to, aby na diváka zapůsobily, i v rámci romantických komedií. 

Přehrát kapelu The Beatles

Stáhni si českou hudební appku Youradio do mobilu

Stahuj pro Android Stahuj pro iPhone a iPad

Když před čtyřmi měsíci vyšla první upoutávka k novému filmu Yesterday, na kterém se podílel režisér Danny Boyle (Milionář z chatrče) a scénárista Richard Curtis (Láska nebeská), filmoví diváci po celém světě neskrývali nadšení. Filmová komedie o tom, že neúspěšný kytarista se stane jediným člověkem na světě, kdo zná písničky The Beatles? Co víc si mohli přát? 

Yesterday se měl stát filmovou komedií, na kterou budou diváci vzpomínat ještě dlouho. Měl připomenout neuvěřitelné písničky kapely The Beatles a zároveň znázornit vše, co tyto nadčasové písničky vyzdvihují: optimismus, lásku a pohodu. Bohužel se tak nestalo. Místo satisfakce a pocty legendární kapele nabídne film pouze jemně vtipné chvíle a chaotický děj, který zřejmě nikoho nezajímá. 

Začněme tím pozitivním. Například výkonem herce v hlavní roli, Himeshe Patela. Anglický herec se role neúspěšného hudebníka Jacka Malika ujal s vervou a nadšením. Písničky kapely The Beatles zazpíval ve svém vlastním stylu a znělo to fantasticky. Za speciální zmínku určitě stojí Patelova verze písně Ob-La-Di Ob-La-Da v závěru filmu, po které si divák řekne, že skoro odpustí filmařům jiné nedostatky snímku - tak přesvědčivě zněl mladý a dosud málo známý herec.

Pochvalu si zaslouží také herečka Kate McKinnon, která ztvárnila hudební manažerku Debru, a hudebník Ed Sheeran: ten si navzdory nepřesvědčivému výkonu v seriálu Hra o trůny tímto výkonem zlepšil hereckou reputaci. Byl vtipný, důvěryhodný a autentický. 

Nejlepší scéna ve filmu přichází ve chvíli kdy se Jack Malik (Patel) sejde s žijícím Johnem Lennonem. Nebylo by poctivé o této scéně prozradit mnoho detailů, ovšem filmařům se v tuto chvíli podařilo připomenout kouzlo Lennona v naprosto dojemném stylu. Je to jediná chvíle, kdy se skutečně vžijeme do aury skupiny Beatles. 

Kromě pozitivních momentů je film Yesterday ovšem plný nejasností a nepřesvědčivých vtipů, kvůli kterým se tento snímek mezi nejlepší díla Dannyho Boyla či Richarda Curtise nezařadí. Proč zapomněli všichni zrovna na Beatles? Co je spojuje například s Coca-colou či Harrym Potterem, které také náhle upadli do zapomenutí? To se nikdy nedozvíme. Jak mohli filmaři nechat tak klíčový detail filmu bez alespoň částečného vysvětlení? 

A to není vše. Chemie mezi hlavními postavami Jackem a Ellie není moc přesvědčivá, což je docela problém, když na tom v podstatě stojí celý film. Navíc se diváci nedočkají moho nových vtipů - všechny nejvtipnější momenty se vyskytují v upoutávce, což snímek značně oslabuje. 

Během minulých dvou let jsme měli tu čest zažít mnoho skvělých filmů o slavných hudebnících: Zrodila se hvězda, Bohemian Rhapsody, Rocketman... Yesterday měl potenciál na to, aby se ve svém vlastním stylu k těmto filmům přiblížil. Bohužel se tak nestane. Ačkoliv vám film připomene skvělé skladby kapely The Beatles, nevyjádří jim takovou poctu, jakou by si zasloužily. Nedivíme se, že ani jeden z dosud žijících členů Beatles, Paul McCartney a Ringo Starr, se tohoto projektu nezúčastnil. 

James Cunningham

Další články

Všechny články

Whoops, něco se stalo špatně

Omlouváme se, ale něco se porouchalo. Prosím obnovte okno prohlížeče.

Obnovit okno