Youradio

Menu

Skupina Wohnout slaví 25 let své existence a připravuje nové album

13. 7. 2021 · Barbora Koubová

Skupina Wohnout, která letos slaví 25 let své existence, připravuje nové album. Deska s názvem Huh! anoncovaná několika videoklipy, vyjde na konci prázdnin. Kapela ji pokřtí 5. září na koncertu na pražském ostrově Štvanice. "Název vznikl tak nějak spontánně, když jsme se smáli výkřiku vprostřed vznikající písničky," uvedla kapela.

Přehrát Wohnout

Nové album bude obsahovat 14 písní a skupina Wohnout již tři z nich představila jako videoklipy. Ten zatím poslední na singl Pilot vznikl ve jejich pražské zkušebně v klubu Retro v režii Michala Skořepy, který s Wohnouty poslední dobou točí téměř všechny videoklipy.

"Chtěli jsme udělat úplně obyčejný klip, jak kapela hraje ve zkušebně. Bez triků, bez vysokých rozpočtů, bez postprodukčních cavyků. Prostě kapela hraje ve zkušebně a tečka. Jediné, co je na něm vybočující, je to, že se střídáme za nástroji," říká autor nápadu, zpěvák a kytarista Jan Homola.

Jako první skladbu z připravovaného alba, které vznikalo ve studiu Sono pod vedením Milana Cimfeho, kapela nabídla v únoru singl a klip k písni Umění. "Myslím, že nějak zásadně se naše tvorba nemění. Skládáme písničky bez ambicí a psychologického kalkulu. Téma tohoto singlu naráží na trend umění, kdy dáte do galerie kýbl s koštětem a s dobrým PR ho prodáte sběratelům za velké peníze. Ale je to spíše taková ironická sranda, která vznikla z nápadu prodat svůj vlastní odraz na hladině vody," uvedl tehdy Jan Homola.

Kapela Wohnout i přes komplikace, které ji způsobily protipandemické opatření, fanoušky zásobuje obsahem na svých sociálních sítích, kde nabízí videoblogy jednotlivých členů kapely, pravidelně vypouští singly ve formě karaoke nebo předělávky starých hitů do nové podoby. Skupina vytvořila i tematický hudební playlist pro všechny, kterých se nějakým způsobem dotkla karanténní opatření. Jeho součástí jsou písně, které svým názvem reagovaly na pandemickou situaci. Lidé tak mohou slyšet písně Vidím to růžově (Mandrage), Výhledově (Mňága a Žďorp) nebo Ztráta imunity (Tři sestry).

Loni v květnu kapela Wohnout zahrála na pražském Výstavišti ze scény na střeše. Fanoušci mohli koncert sledovat ze svého auta. Vystoupení mělo název Sraz českých autobohémů inspirovaný hitem Wohnoutu Svaz českých bohémů.

Kapelu Wohnout založili v roce 1996 v prostředí skateboardových nadšenců kytaristé Matěj a Jan Homolovi. Sestavu dále tvoří baskytarista Jiří Zemánek a bubeník Fenek Steiner. Debutové album CunDaLla kapele vyšlo v roce 1999. Zatím poslední, deváté album s názvem Miss maringotka nabídli před třemi lety.

Zdroj: ČTK

Další články

Všechny články

Whoops, něco se stalo špatně

Omlouváme se, ale něco se porouchalo. Prosím obnovte okno prohlížeče.

Obnovit okno