Youradio

Menu

Sex, drogy a rock 'n' roll: Rocketman nadchne, ale neoslní

2. 6. 2019 · Ondřej Těšínský

Biografický film o Eltonu Johnovi má téměř všechno, co by si fanoušek britského rockera mohl přát. Filmaři splnili svůj slib a představili snímek, který vystihuje Eltonův neskutečný život v originálním, lidském stylu. Připravte se na dvě hodiny dlouhou jízdu plnou zábavy, kterou zradí pouze přehnaná sentimentalita.

Varování - článek obsahuje jemné spoilery!

Přehrát Eltona Johna

Rocketman má za sebou první víkend v kinech a podle odhadů se zdá, že filmová biografie uspěla komerčně a  u filmových kritiků. Snímek, jehož režie se ujal talentovaný Dexter Fletcher (který rovněž dokončil film Bohemian Rhapsody po Brianu Singerovi) vyzdvihuje kouzlo písniček Eltona Johna a jejich neuvěřitelnou vlastnost dokonale znázornit jednotlivé momenty z divokého života britské hudební legendy. 

Celkovou náladu a tempo filmu v mnoha ohledech dokonale vystihuje úplně první scéna filmu, kde Elton John (oblečený v extravagantním oranžovém kostýmu) vkráčí do místnosti, kde se pořádá sraz organizace Anonymní alkoholici. Přísná, seriózní atmosféra se s Johnovým příchodem lehce mění - ostatní účastníci jsou zaskočeni. Zanedlouho se atmosféra zlehčí o procento víc, když Elton během popisu svého mládí začne zpívat a diváci se dočkají první písničky ve filmu: Bitch. Nic víc už prozrazovat nebudeme, nicméně, ten pocit viditelného kontrastu, který v první scéně zažijeme - vážnost srazu Anonymních alkoholiků versus Johnův kostým a zdánlivě extrovertní povaha - nikdy film neopouští. 

Herecké obsazení filmu je velmi dobré. Taron Egerton, jenž ztvárnil britského rockera, si počínal skvěle - zpíval hezky, tancoval dobře a poradil si i se sexuálními scénami, které film nabídl. Jeho kolegové Jamie Bell a Bryce Dallas Howard si také vedli skvěle v rolích skladatele Bernieho Taupina a Eltonovy matky Sheily, respektive. Jediný z herců, jenž zklamal, byl skotský fešák Richard Madden. Úspěšný herec, známý ze seriálu Hra o trůny či Bodyguard, nebyl v roli manažera Johna Reida příliš přesvědčivý - některé scény s ním působily přehnaně, chvílemi až kýčovitě. Madden je bezpochybně talentovaným hercem a v každé scéně je vidět, že se snaží roli Reida oživit, ale ani jemu se to bohužel nepovedlo. Je zajímavé, že málokdo upozornil na fakt, že dva hlavní homosexuály v tomto filmu: Eltona Johna a Johna Reida, hrají heterosexuální herci. Je trochu škoda, že filmaři nedali šanci některým velice talentovaným homosexuálním hercům, jimž se filmový průmysl hemží.

Největším mínusem filmu Rocketman je pocit přehnané sentimentality, který film u svých fanoušků zanechá. Na konci filmu vyskočí několik záběrů, jak si Elton John vede nyní - to je velká škoda, jelikož se diváci po dobře uzavřené finální scéně cítí, jako kdyby byli na jakýmsi třídním srazu a vyskakovali jim fotky, jak se všichni změnili. 

Pokud máte rádi rockovou hudbu a filmové muzikály, tak vám film Rocketman splní všechny vaše představy. Nečekejte hluboké, komplikované vývoje postav či vysvětlení, co Elton John konkrétně myslí, když zpívá: „It's a little bit funny, this feeling inside...“ Biografický snímek je ovšem skvělou poctou k hudebnímu tandemu Elton John - Bernie Taupin a navíc důkazem toho, že podobné hudebníky jen tak v nejbližší době nezažijeme.

James Cunningham

Další články

Všechny články

Whoops, něco se stalo špatně

Omlouváme se, ale něco se porouchalo. Prosím obnovte okno prohlížeče.

Obnovit okno