Youradio

Menu

Rolling Stones prodali autorská práva k písničce Bitter Sweet Symphony původnímu autorovi

26. 5. 2019 · Ondřej Těšínský

Mick Jagger a Keith Richards po 22 letech už nebudou citováni jako spoluautoři písničky Bitter Sweet Symphony - ikonické skladby se ujme její původní tvůrce, Richard Ashcroft. 

Ashcroft, jenž býval hlavním zpěvákem v rockové kapele The Verve, na hitovém singlu původně použil úryvky z orchestrální verze písničky The Last Time od The Rolling Stones.

Přehrát Bitter Sweet Symphony

Stáhni si českou hudební appku Youradio do mobilu

Stahuj pro Android Stahuj pro iPhone a iPad

 

Soudní souboj mezi Richardem Ashcroftem a kapelou The Rolling Stones o písničku Bitter Sweet Symphony je u konce. Kvůli bývalému manažerovi The Rolling Stones, Allenu Kleinovi, si Ashcroft ze svého ikonického hitu Bitter Sweet Symphony dosud nevydělal ani korunu. Jak to?

Klein totiž tvrdil, že Ashcroft na této písničce použil orchestrální verzi písničky The Last Time, kterou složili The Rolling Stones. Ashcroft následný soudní spor s Kleinem, a tudíž se Stouny, prohrál a musel se tak vzdát autorských práv k této písničce. Byl to jeden z nejkontroverznějších momentů novodobé britské hudební historie.

Ashcroft, jenž nyní vystupuje na koncertech jako sólový interpret, během letošního udělování hudebních cen Ivor Novello prohlásil, že Mick Jagger a Keith Richards se svých podílů na písničce Bitter Sweet Symphony vzdali, a tak skladba nyní patří opět jemu.

Rodák z Wiganu oběma legendám poděkoval a uvedl, že na ně není naštvaný, jelikož to byla spíše vina manažera Kleina. Bývalý člen kapely The Verve ovšem řekl, že se těší na chvíli, kdy si legendární písničku bude moci zazpívat pod vědomím, že konečně patří jemu. 

Bitter Sweet Symphony si můžete poslechnout v úvodní části tohoto článku. Zkuste si tuto písničku poslechnout, potom si přehrát hit The Last Time od The Rolling Stones níže - podobají se tyto dvě skladby?

Poslechni si singl The Last Time

Další články

Všechny články

Whoops, něco se stalo špatně

Omlouváme se, ale něco se porouchalo. Prosím obnovte okno prohlížeče.

Obnovit okno