Youradio

Menu

Revoluce v poslechu hudby slaví 40 let. Jak vznikl walkman?

1. 7. 2019 · Ondřej Těšínský

V 80. a 90. letech nutnost každého milovníka hudby, který chtěl své kazety poslouchat kdykoliv a kdekoliv. Walkman byl fenomén, který přinesl muziku z domů do ulic. Společnost Sony představila první kazetový přehrávač 1. července 1979 v Japonsku. 

Stáhni si českou hudební appku Youradio do mobilu

Stahuj pro Android Stahuj pro iPhone a iPad

Prvnímu walkmanu od Sony předcházel vznik jednoduchého přenosného přehrávače od německo-brazilského vynálezce Andrease Pavla. Ten už v roce 1972 představil takzvaný stereobelt. Šlo o opasek se dvěma krabičkami, z nichž jedna skrývala zesilovač a druhá sloužila k přehrávání audiokazety. 

Poslechněte si podcast Ozvěny minulosti: Den, kdy byl představen první walkman

Stáhněte si českou aplikaci Youradio Talk pro poslech podcastů a zpravodajství

O pět let později si Pavel nechal přístroj patentovat a po představení Walkmana pak vedl se Sony právní spor. Tahanice skončily až roku 2003, kdy se v rámci mimosoudní dohody japonská společnost zavázala vyplatit Pavelovi blíže neupřesněnou finanční kompenzaci.

Vraťme se, ale k přístroji, za kterým stojí Sony, konkrétně japonský inženýr Nobutoshi Kihara. Právě on dostal za úkol vytvořit pro spoluzakladatele Sony přenosné zařízení na poslech hudby, který by si mohl vzít na své cesty do letadla. Rozhodl se tak pro elegantní řešení, když v podstatě upravil už existující novinářský diktafon Sony Pressman. Technici ho jen zbavili všeho, co souviselo s nahráváním, a naopak do něj namontovali součástky potřebné pro stereofonní poslech. Vedení společnosti bylo nápadem nadšené a odsouhlasilo vývoj sériové verze.

I když se lidem uvnitř Sony zdálo, že 1. července 1979 odstartují absolutní technickou revoluci, nebylo tomu tak. První měsíc prodeje Walkmana byl zklamáním. Modro-stříbrných krabiček se prodalo jen tři tisíce kusů. Cenou to přitom rozhodně nebylo. Přístroj byl konstruován už s tím, aby byly jeho výrobní náklady co nejnižší. A tak i jeho cena na trhu nepřesahovala 100 dolarů.

Firma se proto rozhodla pro kontaktní kampaň, aby si lidé na vlastní kůži mohli používání Walkmana ozkoušet. Do japonských ulic vyslala brigádníky, kteří široké veřejnosti nasazovali sluchátka a ukazovali jim, jak se se zařízením pracuje. Tento krok skutečně zabral. Druhý měsíc už byla celá třicetitisícová série vyprodána a zájemci se jen hrnuli. A to i přes to, že se výroba walkmanů dlouho vypořádávala s výrazným šuměním při přehrávání kazet. Tento problém vyřešily až metalové pásky.

Japonsku debutoval přístroj pod názvem Walkman. Na zahraničních trzích se ale firma rozhodla s názvy experimentovat. Například ve Velké Británii se prodával pod názvem Stowaway - v překladu černý pasažér, ve Švédsku to byl Freestyle a v Americe Soundabout. Díky turistům se ale nakonec vžil i mimo zemi vycházejícího slunce výraz Walkman. Walkmany se udržely na trhu více než 30 let a dočkal se řady vylepšení.

Sony ukončila jejich výrobu v říjnu roku 2010. Kultovní přístroj si za dobu jeho existence koupilo přes 200 milionů lidí.

Další články

Všechny články

Whoops, něco se stalo špatně

Omlouváme se, ale něco se porouchalo. Prosím obnovte okno prohlížeče.

Obnovit okno