Youradio

Menu

Nové písně Mirai opět přináší album s japonským názvem

16. 11. 2021 · Barbora Koubová

Třetí studiové album kapely Mirai, která patří k jedné z nejúspěšnějších na české hudební scéně, vyšlo tento týden opět s japonským názvem, tentokrát Maneki Neko. Navázalo tak na předchozí nahrávku Arigató a jeji debut Konnichiwa. Písně z nové nahrávky, jejímž symbolem je japonská kočka štěstí, zazní na chystaných křtech 22. listopadu v Praze, 24. listopadu v Brně a 29. listopadu ve Frýdku Místku. 

Přehrát Mirai

S nápadem na název alba přišla Navrátilova matka, která je Japonka. "Maneki Neko jako název v Česku nezná skoro nikdo, ale mávající kočku u asijských obchodníků asi viděl úplně každý. Jenže ona nemává na pozdrav, ale zve dál. Maneki Neko je asijská záležitost, na kterou se váže japonská legenda o kočce, která zachránila poutníka před úderem blesku a stala se symbolem štěstí a bohatství," uvedl Navrátil, rodák z města Ógaki v prefektuře Gifu.

Název desky má charakterizovat období, v jakém se skupina Mirai právě nachází. "Debutová deska Konnichiwa (Ahoj) říkala, že jsme tady, název druhé Arigató (Děkuji) byl vděkem za to, že jsme se za pár let dostali poměrně vysoko, a teď říkáme, že je tady nějaký covid, ale taky kočka štěstí a my to negativní smažeme," vysvětlil Navrátil.

Mirai svou novou desku Maneki Neko poprvé představili 11. 11. v 11:11 večer. "Já mám prostě jedenáctku nějak rád, vždy mám jedenáct písniček na desce a 11. srpna jsem se narodil. Takže když byla možnost vybrat si na vydání desky nějaké listopadové datum, řekl jsem si proč ne," vysvětlil Navrátil.

Autorsky je Maneki Neko dílem Navrátila a producenta Ondřeje Fiedlera, který desku produkoval a spolupracoval s kapelou Mirai již poněkolikáté. Na textech se spolu s Miraiem a Fiedlerem podíleli Pokáč, Jan Vávra nebo David Stypka, který před svým úmrtím stihl spolupracovat na písni Akorát. "Zvukově deska odpovídá tomu, jak si představuju, že by měla mladá kapela, která se nebojí zariskovat, hrát svěží pop," konstatoval Navrátil.

Hlavní tváří formace Mirai, která vznikla v roce 2014, je zpěvák a kytarista Mirai Navrátil. V kapele dále hrají bubeník Šimon Bílý, baskytarista Michal Stulík a kytarista Tomáš Javůrek. Po několika singlech vydala skupina debutové album Konnichiwa s hity Když nemůžeš, tak přidej, Anděl nebo Chci tančit. Díky tomuto albu se Mirai stali objevem roku na udílení Cen Anděl za rok 2017. Celkem byli v tomto ročníku nominováni na tři ceny - v kategoriích Album a Skladba roku (Když nemůžeš, tak přidej), na vítězství však nedosáhli. Druhé album s názvem Arigatō Mirai vydali před dvěma lety. Kapela v období protipandemických opatření zaujala svými koncerty pro posluchače v autech. Mirai Navrátil se letos účastní soutěže StarDance...když hvězdy tančí. Jeho taneční partnerkou je Lenka Nora Návorková.

Zdroj: ČTK

Další články

Všechny články

Whoops, něco se stalo špatně

Omlouváme se, ale něco se porouchalo. Prosím obnovte okno prohlížeče.

Obnovit okno