Youradio

Menu

Noááááá... Peter Bič Project předělali hit Wicked Game

13. 6. 2019 · Ondřej Těšínský

Slovenská skupina předělala velký hit devadesátých let od Chrise Isaaka. Právě díky skladbě Wicked Game se zpěvačka Viktorie Vargová kdysi dostala do kapely Peter Bič Project. Jaký je příběh jednoho z největších hitů 90 let?

 

Přehrát Peter Bič Project - Wicked Game

Historie původní skladby Wicked Game (v překladu Zlá hra) sahá až do roku 1988, kdy jí Chris Isaak představil světu a o rok později jí vydal jako součást třetího studiového alba Heart Shaped World. Balada se však stala hitem až v roce 1990, kdy její instrumentální verzi použil režisér David Lynch ve svém filmu Wild At Heart (Zběsilost v srdci), kde hrála Laura Dern a Nicolas Cage. Od té doby žila píseň vlastním životem, vysloužila si velké množství coverů a mnozí jí označují za nejkrásnější baladu konce 80. let. 

Wicked Game je příběh posedlosti láskou, příběh o vzplanutí vášní. „Tuhle píseň jsem napsal pozdě v noci za velmi krátkou dobu. Vzpomínám si, že mi volala jedna slečna, že ke mně chce přijít a popovídat si. A „popovídat“ byl v tomhle smyslu eufemizmus, protože přesněji řekla, že che přijít a povídat si se mnou, dokud už nebudu schopný stát. Já jsem jí na to odpověděl, ať přijde. Hned jak jsem položil telefon, řekl jsem si: Ach bože, já vím, že mě to asi bude stát zdravý rozum. Vždycky s ní byly jen problémy. Je jako divoká šelma. Možná mě to bude stát život, ale jdu do toho. A tak jsem napsal Wicked Game. Přišlo to úplně samo, bez námahy. V době, kdy dorazila ke mně domů jsem už měl píseň napsanou,“ vzpomíná Chris Isaak na vznik skladby. 

Přehrát Chris Isaak - Wicked Game

Pro Viktorii, která před vstupem do kapely nikdy nezpívala profesionálně a ani zpěvu jako takovému se nevěnovala, má tato magická píseň speciální místo v jejím životě. Prý díky ní se totiž vypracovala z číšnice až na pódium a její život se obrátil vzhůru nohama. 

Peter Bič s kapelou chodili do kavárny, kde Viktorie pracovala. Všimli si, že má na hrudi vytetované velké noty, ale zatím netušili, jaký pěvecký talent v sobě červenovláska skrývá. V době, kdy z jejich kapely odešla zpěvačka, se dal Peter s Viky do řeči, čímž se dostali i k její hudbě. 

„Viky jsem objevil v kavárně, kde pracovala jako číšnice a my jsme tam jako kapela pravidelně chodívali. Všiml jsem si jejího tetování ve tvaru not a zajímalo mě, jestli sejí líbí hudba jako taková, nebo i sama zpívá. Jednoduše jsem se jí na to zeptal. Dali jsme se do řeči, a nakonec mi poslala nějaké písně, které nazpívala. Jednou z nich byla i Wicked Game, kterou jsme zařadili i na naše album Dream. Okamžitě jsem pochopil, že tahle mladá dáma se absolutně minula povoláním a vycítili jsem její obrovský potenciál. No a potom už to šlo ráz na ráz. Začal jsem s ní pracovat a ona dostala svojí šanci, které se okamžitě chopila,“ vzpomíná Peter na začátky spolupráce s Victorií. 

Sice to bylo před více jak dvěma lety, ale i samotná zpěvačka si na své začátky velmi dobře pamatuje: „Poslední dva roky pro mě byly dosud nejúspěšnějším obdobím v životě. Vždy bylo mým snem stát na pódiích, a právě v období, kdy jsem se už smířila s kariérou číšnice, mi cestu zkřížili právě lidi z kapely a sen se mi začal plnit. Právě díky nim jsem zažila ty nejkrásnější momenty, ale zároveň i stresující situace a největší zkoušky v životě. Naučila jsem se hodně věcí o hudbě, o životě i o sobě samé. Každý den vzpomínám na to, kde jsem byla před rokem a kým jsem dnes. Uvědomila jsem si, že můžu dosáhnout o mnoho víc, než jsem si kdy dokázala představit.“

Píseň Wicked Game si našla svoje velmi důležité místo i na albu Dream, kde se kromě dvou slovenských písniček nachází především anglické skladby. 
Seskupení Peter Bič Project vzniklo v roce 2010 a má na svém kontě tři studiová alba. Poslední deska se jmenuje Dream a vyšla koncem roku 2017.

Další články

Všechny články

Whoops, něco se stalo špatně

Omlouváme se, ale něco se porouchalo. Prosím obnovte okno prohlížeče.

Obnovit okno