Youradio

Menu

Lady Gaga představila novou desku Chromatica! Experiment s disco žánrem se povedl, ale úplná topovka to není

29. 5. 2020 · James Cunningham

Po zhruba měsíčním odkladu kvůli koronaviru vydala Lady Gaga svou šestou desku Chromatica. Dva roky poté, co jsme popovou hvězdu slyšeli zpívat emotivní balady ve snímku Zrodila se hvězda, se Lady Gaga chce znovu stát vládkyní tanečního parketu. Album je chytlavé a místy opravdu povedené, ale na prvenství mezi popovými královnami to bohužel nestačí.

Přehrát Lady Gaga

Celý svět se nemohl dočkat, než Lady Gaga vydá nové album Chromatica. Zpěvačka letos už vydala povedené singly Stupid Love a Rain On Me. Díky nim bylo fanouškům jasno, že se autorka hitu Bad Romance chce po svém neskutečném výkonu ve filmu Zrodila se hvězda posunout do světa popu a disca. Album je rozdělené do tří částí, které dělí zhruba minutové úseky klasické hudby. Po hodně povedeném začátku jsou ale dvě další části nevýrazné.

V první části Chromaticy najdeme již zmíněné singly Stupid Love a Rain On Me (na němž si zazpívala i Ariana Grande). Tyto dvě povedené pecky doplňují další chytlavé a melodické skladby Alice a Free Woman. Zejména v druhé zmíněné písni dává Lady Gaga proniknout svým úžasným vokálům, což skladbě dodává skvělou auru. První část desky uazvírá píseň Fun Tonight, která má sice pozitivně znějící název, ale její poselství je úplným opakem. Text skladby působí jako osobní zpověď rodačky z New Yorku, jako kdyby se nám svěřovala s některými událostmi, jež se jí za poslední dva roky přihodily.

Chromatica II (tedy druhá část desky) začíná silně, ale bohužel se energie po skladbě Plastic Doll trochu vytratí. Tento song se sice poslouchá hezky a má také silné poselství. Lady Gaga v něm vzkazuje chlapům, ať s ní nezacházejí jako s plastovou panenkou. Tento důležitý vzkaz je podán v poněkud mírnější formě, což je trochu škoda. Velké zklamání ale přichází poté: společný singl Sour Candy s jihokorejskou skupinou BLACKPINK. Milovníci k-popu, jenž čekají chytlavou pecku ve stylu Boy With Luv (o nějž se postarala skupina BTS ve spolupráci s Halsey), se bohužel nedočkají, což je ohromná škoda. Na druhou stranu je potřeba říci, že pouhá účast k-popové skupiny na desce Lady Gagy svědčí mnoho o tom, kam se tento hudební žánr posunul za posledních pět let. 

Třetí a zároveň poslední část alba nabízí hodně experimentativní (a povedený) hit Sine From Above, na němž si Lady Gaga zazpívala po boku Eltona Johna. Ano, čtete správně, britská hudební legenda dokáže zpívat i na disco písni. Elton i Lady Gaga se skvěle doplňují a doprovázející melodie je plná energie. Tento experiment se hodně povedl. Následující skladba 1000 Doves je v porovnání s tímto songem trochu nevýrazná a poslední píseň desky Babylon je melodická a příjemná, ale příliš se podobá ikonickému hitu Vogue od Madonny.

Lady Gaga má za sebou dva skutečně nabité roky. Objížděla různé filmové večírky, kde pravidelně (a zaslouženě) získávala ocenění za svůj výkon ve filmu Zrodila se hvězda, rozjížděla svůj projekt Haus Laboratories, jenž se specializuje na kosmetiku, a následně měla nesmírně populární šňůru koncertů v Las Vegas.

Čtyřiatřicetiletá zpěvačka navíc musela vyřešit několik problémů v soukromí. Je úctyhodné, že si Lady Gaga v tom všem našla ještě čas složit plnohodnotnou desku, která se v celku příjemně poslouchá a oživí nejednu diskotéku. Za poslední dva roky jsme si trochu sobecky zvykli, že vše, na co Lady Gaga sáhne, se promění ve zlato. Chromatica ale dokonale ilustruje, že i tato popová hvězda je přece také lidská bytost a zaslouží si, aby ji ostatní takto vnímali. 

Další články

Všechny články

Whoops, něco se stalo špatně

Omlouváme se, ale něco se porouchalo. Prosím obnovte okno prohlížeče.

Obnovit okno