Youradio

Menu

Kapela Zrní má vlastní počítačovou hru. Akční skákačku si můžete zahrát zdarma

16. 6. 2019 · Ondřej Těšínský

Skupina Zrní už má kromě divadla a tance přesah i do světa gamingu. Počítačovoz hru Hrdina jim vytvořil slovenský fanoušek inspirovaný jejich albem Hrdina počítačový hry jde do světa z roku 2011. Každý level odpovídá jedné písničce.

Přehrát Zrní

Stáhni si českou hudební appku Youradio do mobilu

Stahuj pro Android Stahuj pro iPhone a iPad

Ke tvorbě Zrní se autor hry Hrdina dostal náhodou, když mu kamarád vloni při cestě autem do lesa pustil skladbu Hýkal. „Hrozně se mi líbila hudba, atmosféra a čistota zvuku. Tak jsem ještě ten den zkusil i další písničky od Zrní, a od té doby ‚žeru Zrní'," směje se Dalibor Bartoš z Trnavy. Hru navrhnul jako odpočinkovou, středně náročnou akční skákačku, aby hráč nemusel příliš myslet a řešit komplikované hlavolamy.

Cílem hry je si především užívat „vizualizovanou hudbu". „Album Hrdina počítačový hry jde do světa mě oslovil díky tomu, že za texty je i nějaký příběh. Uměl jsem si s náměty některých písní z hru představit," dodává autor.

S postavou hrdiny počítačové hry, která se ze svého pohodlí vypraví do reálného světa, Zrní pracuje už od roku 2009 a zhmotnili ji do svého druhého, konceptuálního alba. Výpravný booklet v podobě ilustrované knížky od Štěpánky Bláhovcové příběh vyprávěný v písničkách ještě umocňoval. Panáček „hrdiny", jak ho ilustrátorka tehdy zachytila, kapelu Zrní v LED podobě od té doby doprovází na všech koncertech. Stalo se z něj kapelní logo.

„My jsme už tehdy chtěli k tý desce počítačovou hru. Dokonce na ní naši kamarádi začali pracovat, ale nakonec to nedopadlo. Je úžasné, že se to nakonec stane. A taky mě hodně těší, že s nápadem přišel sám Dalibor. Na hře pracoval z čistý radosti a pak nám jen napsal: ‚Ahoj, dělám na hrdinovský hře, můžu to dokončit?' Není v tom žádnej marketing, peníze a dokonce ani plán. Je to čistě život hrdiny," říká frontman kapely Zrní Honza Unger.

Počítačová hra Hrdina bude oficiálně vydaná  26. června 2019 a stáhnout si ji můžete tady. Připravuje se i její verze pro mobilní telefony a počátkem roku 2020 by k ní Zrní rádi udělali představení, ve kterém zkombinují živé hraní hry i s živou hudbou.„V našem případě by to bylo ještě zajímavý tím, že v tý hře jsou jenom celý písničky. Takže když to hráč pokazí, jede i písnička od začátku. To by naživo mohla bejt sranda, a nebo taky pěkný psycho," uzavírá Unger.

Aktuálně se Zrní soustředí na dokončení materiálu pro šesté řadové album, jehož vydání chystá v roce 2020. Dále muzikanti ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla u příležitosti 30 let svobody po pádu komunismu pracují také na projektu Havlovy děti Havlovi, jenž vyvrcholí na podzim. Zrní zahrají v několika divadlech, v rámci konference k předávání Ceny Václava Havla za lidská práva nebo během oslav 17. listopadu na pražské Národní třídě. Završením projektu bude živý přenos z dalšího koncertu na Hrádečku na Trutnovsku, který se uskuteční 18. prosince.

Další články

Všechny články

Whoops, něco se stalo špatně

Omlouváme se, ale něco se porouchalo. Prosím obnovte okno prohlížeče.

Obnovit okno