Youradio

Menu

Kapela Nebe vydává song k filmu Abstinent. Frontman ho nazpíval v léčebně.

17. 9. 2019 · Ondřej Těšínský

Poslední říjnový čtvrtek vystoupí do kin nový český film Abstinent. Titulní song k němu nahrála kapela Nebe a jmenuje se Kvit. Napsal ji frontman skupiny Petr Harazin a opravdu ví, o čem zpívá. Právě on totiž letos v létě strávil tři měsíce v protialkoholní léčebně, kde se vyrovnával se závislostí...  

Přehrát Nebe - Kvit

Nové české filmové drama režiséra Davida Vignera vypráví příběh devatenáctiletého Adama, který se po průšvihu, za nějž mu hrozí vězení, ocitne v protialkoholní léčebně. Titulní roli ve filmu ztvárnil Josef Trojan (syn Ivana Trojana) a premiéru má 31. října 2019.

Titulní skladbu k tomuto snímku složil zpěvák havířovské skupiny Nebe Petr Harazin, který k tomu napsal na facebook kapely příběh, který mluví za vše:

"Když jsem 6. května prošel branou Psychiatrické nemocnice v Opavě poprvé jako pacient, byl jsem vzteklý na celý svět. Tři měsíce pro mě byla nepředstavitelně dlouhá doba mezi lidmi, o kterých jsem byl bytostně přesvědčen, že jsou v pijácké lize mistrů na úplně jiném konci žebříčku, než jsem já. Byl jsem přesvědčený, že já alkoholik nejsem a že dokážu přestat pít kdykoliv to bude vyžadovat situace. Dostal jsem se do společnosti vězňů, bezdomovců, feťáků, gamblerů a bylo jedno, jestli byli povoláním doktoři, profesoři na univerzitě, manažeři, horníci, policajti, hasiči nebo muzikanti. Viděl jsem deliria tremens, epileptické záchvaty nebo různé, až děsivé abstinenční přiznaky. Když jsem potkal na kuřácké pauze kluka, kterého jsem o den později viděl přikurtovaného k posteli, kde prožíval dost silné halucinace, byl to šílený pohled. Jindy, když jsem daroval cigaretu jinému klukovi, který byl ještě mladší než já, neměl ani 50 kilo a který o den později zemřel na celkové selhání organismu, bylo mi ještě hůř.

Když jsem se ocitnul na oddělení 18D, což je dle mého osobního názoru oddělení, kam jdou chlapi, kteří se rozhodnou se svým démonem bojovat (ať už dobrovolně, či s donucením blízkých, jako to bylo i v mém případě), rozhodl jsem se, že v takto inspirativním prostředí chytím šanci za pačesy a budu se naplno věnovat poznání sebe sama. Netrvalo dlouho, než jsem si díky přednáškám doktorů, odborné literatuře a příběhům ostatních přiznal, že definice alkoholika na mě padla jako ulitá.

Ty tři měsíce byly doposud mojí nejdůležitější životní etapou a chtěl bych tímto poděkovat klukům z kapely a své rodině, že měli koule na to udělat takhle radikální řez v mém životě. Chtěl bych ještě jednou poděkovat celému personálnímu týmu léčebny za to, že ze mě udělali člověka, který si narovnal pokřivené tělo i mysl.

V průběhu léčby se mi ozval režisér David Vigner, že natočil film s tématikou kluka léčeného ze závislosti na alkoholu a že si myslí, že by bylo super, kdybych napsal do toho filmu píseň k titulkům. Já jsem měl tu píseň už předepsanou. Začal jsem ji psát v dubnu, tedy před léčbou a promítl jsem do ní všechny své chmury a apatii, ve které jsem tou dobou (ne)žil. Dopsal jsem ji v Holčovicích na pobytu mezi chlapy, kteří se už přes 20 let snaží v životě bavit bez podpůrných prostředků. K písni poté Štěpán a Martin Švec natočili videoklip v nádherných kulisách Jeseníků, léčebny a dalších důležitých míst a producent Lukáš Chromek přijel na nahrávání zpěvů přímo do areálu nemocnice, aby píseň neztratila nic ze své autenticity. Film se jmenuje "Abstinent", do kin přichází 31. října a hlavní roli v něm hraje Josef Trojan.

Alkohol vnímám po těch několika měsících jako starého přítele, se kterým jsem si užil své a nastal čas, kdy se naše cesty rozchází. Je spousta okamžiků, které mi dal a spousta těch, co mi vzal. Nemám mu to za zlé a snad ani on mě. Jsme si kvit."

Další články

Všechny články

Whoops, něco se stalo špatně

Omlouváme se, ale něco se porouchalo. Prosím obnovte okno prohlížeče.

Obnovit okno