Youradio

Menu

Největší show v dějinách hudby? Hvězdy hrály zadarmo pro 2 miliardy lidí

2. 7. 2019 · Ondřej Těšínský

Koncerty největších hvězd Live Aid a Live 8 přinesly pomoc Africe. Obě akce se odehrály v červenci. A u některých kapel se jednalo o jejich nejslavnější vystoupení. Sledovaly je dvě miliardy lidí.

Stáhni si českou hudební appku Youradio do mobilu

Stahuj pro Android Stahuj pro iPhone a iPad

Měnit svět hudbou. V to musí věřit každý dobrý hudebník. Dvojnásob to ale platí pro irského zpěváka Boba Geldofa a skotského hudebníka Midge Ure. Těm se povedlo přilákat k hudebním vystoupením pravděpodobně nejpočetnější publikum. Dvě miliardy lidí. A to hned dvakrát.

Poslechněte si podcast Ozvěny minulosti: Den, kdy začala série koncertů Live 8

Stáhněte si českou aplikaci Youradio Talk pro poslech podcastů a zpravodajství

Poprvé to bylo 13. července 1985, kdy se multikoncertem s názvem Live Aid, tedy doslova živá pomoc, snažil získat peníze pro potlačení hladomoru v Etiopii. Na obřích stadionech v londýnském Wembley, JFK ve Filadelfii, v australském Sydney a v Moskvě vystoupily snad všechny tehdejších hudební superhvězdy: Queen, Led Zeppelin, David Bowie, Bob Dylan, U2, Mick Jagger, Paul McCartney nebo Madonna. Například Phil Collins vystoupil v Londýně, poté nasedl na letadlo, přeletěl Atlantský oceán a vystoupil i v New Yorku.

Bylo to jedno z největších satelitních a televizních vysílání všech dob, které sledovaly přibližně 2 miliardy diváků, což tehdy představovalo asi 40% světové populace. Vysílalo se do 160 zemí světa. Konečný finanční výtěžek přesáhl 280 milionů dolarů. Nutno však říct, že později vyšlo najevo, že část vybraných peněz použili vůdci vzbouřeneckých skupin v Etiopii na nákup zbraní.

Možná i proto byl o 20 let později koncept tohoto charitativního koncertu změněn. Na Live Aid navázala akce Live 8. Konala se v  Londýně, Paříži, Berlíně, Římě, Philadelphii, Ontariu, Tokiu, Johannesburgu, Moskvě a Cornwallu 2. července 2005 - jen pár dní před vrcholnou schůzkou zástupců skupiny G8. Pořadatelé Geldof a Ure tak naléhali spíše na politiky, aby západ Africe odpustil její dluhy, investoval do ní peníze a umožnil vstup na její trhy. Politici sice na summitu nátlakové akci nepodlehli, ale část dluhů Africe přece jen odpustili.

Na Live 8 vystoupilo na 150 zpěváků a skupin. Diváci tak mohli v jeden čas na jednom místě vidět a slyšet Stinga, Paula McCartneyho, Robbieho Williamse, U2, Madonnu, Green Day, Linkin Park, Coldplay, R.E.M. a další.

Kapela Pink Floyd byla právě na Live 8 poprvé po 24 letech kompletní ve svém nejslavnějším složení David Gilmour, Nick Mason, Richard Wright i baskytarista Roger Waters. Poté, co kapela odehrála svou část vystoupení a její členové začali odcházet z pódia, Waters si je zavolal zpět a všichni se společně objali, což se stalo jedním z nejslavnějších obrázků z Live 8.

Mimochodem, akce se samotným muzikantům poměrně „vyplatila", přestože vystupovali zdarma. Například Pink Floyd pár dní po jejich vystoupení stoupl prodej desky s výběrem jejich největších hitů třináctkrát. Zájem o alba skupiny The Who se zvedl skoro devítinásobně a zpěvačky Annie Lennox pětinásobně.

Jak Live Aid, tak Live 8 provázely kritiky a diskuze, zda byl záměr skutečně splněn.  Zaznívaly názory, že akce byly spíše reklamní show. Unikátní formát a globální spojení muzikou napříč zemí se jim ale rozhodně odepřít nedá.

O dva roky později - 7. července 2007 - se konal ještě jeden podobný koncert - Live Earth. Ten se odehrával na všech sedmi světových kontinentech (včetně polární stanice Rothera na Antarktidě) na podporu angažovanosti v boji proti klimatickým změnám. Vystoupení byly součástí celosvětové kampaně „Save Our Selves“ (SOS), kterou inicioval bývalý viceprezident USA Al Gore. 

Další články

Všechny články

Whoops, něco se stalo špatně

Omlouváme se, ale něco se porouchalo. Prosím obnovte okno prohlížeče.

Obnovit okno