Youradio

Menu

Grammy letos ovládly ženy, rekordy pokořily Beyoncé a Taylor Swift

15. 3. 2021 · Barbora Koubová

Letošnímu udílení amerických hudebních cen Grammy dominovaly ženy, které zvítězily ve všech ostře sledovaných kategoriích. Grammy za nahrávku roku získala stejně jako loni zpěvačka Billie Eilish, letos za minimalistickou skladbu Everything I Wanted. Stálice Taylor Swiftová se vítězstvím v kategorii album roku za desku Folklor stala první ženou, která toto ocenění získala již potřetí. R&B hvězda Beyoncé zase pokořila rekord v počtu získaných ocenění u žen. Cena za píseň roku připadla zpěvačce H.E.R se skladbou I Can't Breathe volající po ukončení rasové diskriminace.

Přehrát Beyoncé

Několikahodinovou slavnostní ceremonii v neděli večer místního času v Los Angeles odstartovala vystoupení zpěváků Harryho Stylese a Billie Eilish. Udílení, které bylo kvůli pandemii covidu-19 odloženo z původního lednového data, doprovázela přísná hygienická opatření. Hvězdy americké hudební scény musely dodržovat rozestupy a krýt si ústa a nos rouškami. "Nikdy nezapomeneme na rok 2020, ale jsme plni naděje do budoucna," řekl průvodce slavnostním večerem, herec Trevor Noah.

Teprve devatenáctiletá Billie Eilish, která s vítězstvím ve všech čtyřech hlavních kategoriích opanovala udílení minulý rok, si letos podruhé za sebou odnesla cenu za nejlepší nahrávku.

Jedenatřicetiletá Swiftová, která díky vynucené pauze způsobené pandemií loni v létě nečekaně vydala osmé studiové album Folklore, se s třetím vítězstvím v kategorii alba roku vyrovnala takovým hudebním velikánům, jako je Stevie Wonder, Frank Sinatra či Paul Simon. Jediným čtyřnásobným vítězem v této kategorii je muž ze zákulisí hudební produkce Tom Coyne.

Pro třiadvacetiletou R&B zpěvačku H.E.R., pravým jménem Gabriellu Wilsonovou, je letošní vítězství již třetí cenou Grammy. Slova v názvu skladby I Can't Breathe (Nemůžu dýchat) před svou smrtí opakoval americký černoch George Floyd, který zemřel loni v květnu, když mu několik minut na krku klečel policista. Jeho úmrtí vyvolalo protesty.

Čtyři různé ženy ovládly čtyři nejprestižnější kategorie Grammy. Kromě Swiftové, Eilish a H.E.R. se do elitní skupiny dostala 26letá Megan Thee Stallion, která si odnesla prestižní ocenění objev roku.

Beyoncé v noci na dnešek získala hned čtyři ceny, včetně té pro nejlepší R&B skladbu za píseň Black Parade oslavující černošskou kulturu, a dosáhla tak rekordního počtu 28 cen Grammy. Podílela se i na písni Savage, která jí a raperce Megan Thee Stallion vysloužila vítězství v kategoriích nejlepšího rapového představení a nejlepší rapové písně. Kromě toho zpěvačka dostala cenu za nejlepší hudební video za videoklip k písni Brown Skin Girl.

Beyoncé tak překonala dosavadní držitelku rekordu v počtu posbíraných cen Grammy, bluegrassovou zpěvačku Alison Kraussovou. V počtu získaných pozlacených gramofonů se dotáhla na hudebníka a producenta Quincyho Jonese a na dohled má absolutního rekordmana, jímž je s 31 cenami Grammy dirigent George Solti. Beyoncé přitom šla do 63. ročníku udělování cen Grammy s devíti nominacemi, přestože v minulém roce nevydala žádné album.

Radostný večer si přitom užila celá rodina 39leté americké zpěvačky. Její manžel, raper Jay-Z, získal už 23. Grammy za autorství songu Savage a devítiletá dcera veleúspěšné dvojice Blue Ivy Carterová vyhrála cenu za nejlepší hudební video společně s maminkou.

Cenu za nejlepší hudební výkon v duetu nebo ve skupině získaly další dvě slavné zpěvačky Lady Gaga a Ariana Grandeová za singl Rain on Me, a porazily tak jihokorejskou chlapeckou skupinu BTS, která do show vstoupila na dálku písní Dynamite. Cenu za nejlepší popové vokální album dostala britská zpěvačka Dua Lipaová za desku Future Nostalgia.

Už před samotným začátkem ceremonie bylo ohlášeno několik vítězů ve vedlejších kategoriích a v oblasti klasické hudby a jazzu. V kategorii nejlepší sólo v klasické hudbě neuspěla nahrávka Bohemian Tales českého dirigenta Jakuba Hrůši a houslisty Augustina Hadelicha. Vítězem se stala nahrávka Koncertu pro violu a komorní orchestr současného amerického skladatele Christophera Theofanidise v podání violisty Richarda O'Neilla a dirigenta Davida Alana Millera.

V oblasti jazzu se prosadil nedávno zesnulý klávesista Chick Corea. Jeho nahrávka Trilogy 2 je nejlepším jazzovým instrumentálním albem roku a ve skladbě All Blues předvedl nejlepší improvizované jazzové sólo.

Grammy patří mezi nejvýznamnější hudební ocenění na světě. O nominacích a udílení cen rozhoduje na 13.000 členů americké hudební akademie. Ocenění se uděluje zhruba v 80 kategoriích.

Další články

Všechny články

Whoops, něco se stalo špatně

Omlouváme se, ale něco se porouchalo. Prosím obnovte okno prohlížeče.

Obnovit okno