Youradio

Menu

Excentrický, odvážný, vynikající - muzikál Lazarus je umělecký triumf

7. 11. 2019 · James Cunningham

Světově známý muzikál od Davida Bowieho přistál v pražském divadlu Komedie jako raketa z Vesmíru. Těžko letos najdete povedenější produkci a hudební provedení muzikálu v českém divadle.

Přehrát Davida Bowieho

V éře, kdy se v rámci populární kultury neustále vzpomíná na hudební ikony z minulého století, je muzikál Lazarus skutečným klenotem. Muzikál, jenž se svého celosvětového debutu poprvé dočkal zhruba dva měsíce před smrtí legendárního Davida Bowieho, konečně dorazil do Čech. Lazarus představuje obrovskou kreativní a produkční výzvu pro kterékoliv divadlo na světě, ale tým stojící za divadlem Komedie rozhodně nezklamal.

Lazarus není ortodoxním muzikálem. Nemá jasně stanovený začátek, dějovou zápletku a konec - nicméně, jedna věc ho s nadčasovými muzikály rozhodně spojuje: dokonalá hudba. Velká část písniček v muzikálu pochází z Bowieho předposlední desky The Next Day. Ačkoliv jsou pomalejšího tempa, do muzikálu, jehož téma je sebereflexe a smířením se sám se sebou, zapadají dokonale. Česká produkce při svém zpracovávání písniček navíc udělala skvělý krok: ponechala písničky ve své původní formě. Síla a emoce Bowieho textů je tak ponechána a vůbec nevadí, že se prolíná s českým dialogem mezi nimi. 

Dalším velkým plusem jsou herecké výkony. Igor Orozovič a Erika Stárková v hlavních rolích září, ale zdaleka nejsou jediní. Pěvecké i herecké výkony celého hereckého štábu jsou naprosto skvělé. Z češtiny přechází do angličtiny jako kdyby to byla nejlehčí úloha na světě. Není divu, že všechna představení jsou vyprodaná. 

 

Další články

Všechny články

Whoops, něco se stalo špatně

Omlouváme se, ale něco se porouchalo. Prosím obnovte okno prohlížeče.

Obnovit okno