Youradio

Menu

Do dražby jde ručně psaný dopis Paula McCartneyho. Zpěvák se v něm přiznává ke krádeži

8. 4. 2021 · Barbora Koubová

Do internetové dražby jde vlastnoručně psaný dopis bývalého člena skupiny The Beatles Paula McCartneyho.

Přehrát The Beatles

Hudebník se v něm po desítkách letech omlouvá za krádež přikrývky rodině, u níž přespával s pozdějším kolegou z kapely Georgem Harrisonem.

Příběh dopisu začíná v roce 1958, tedy v době před založením patrně nejslavnější hudební kapely všech dob. McCartney a Harrison tehdy o prázdninách stopovali po Walesu a ve vesnici Harlech si směli postavit stan na místním statku. V noci však přišla průtrž mračen a chlapci se přemístili do domu rodiny Brierleyových. Zůstali tam nakonec týden, spřátelili se, muzicírovali se synem rodiny a příští rok se opět vrátili – a bez vědomí majitelů si odnesli deku.

O dalších 30 let později se McCartney v ručně psaném dopise Irene Brierley za svůj prohřešek z mládí omluvil v reakci na dopis, v němž mu paní domu drobný majetkový delikt žertem připomněla. „Milá paní Brierley, konečně jsem dostal Váš dopis a velmi mne mrzí, že slyším o svém ‚dluhu‘,“ napsal exbeatle v roce 1989. „Na šprým z Harlechu si dobře vzpomínám a doufám, že přiložený šek naše peněžní spory vyřeší,“ napsal McCartney a přiložil směnku na 30 liber (dnes přes 900 korun). Samotný dopis by měl mít hodnotu nejméně 3 000 Liber, odhaduje společnost Tracks, která se zaměřuje mimo jiné na koupi a prodej autogramů a memorabilií spojených s The Beatles.

Další články

Všechny články

Whoops, něco se stalo špatně

Omlouváme se, ale něco se porouchalo. Prosím obnovte okno prohlížeče.

Obnovit okno