Youradio

Menu

BBC před padesáti lety odmítla hrát písničku od Davida Bowieho, dokud se astronauti na misi Apollo 11 nevrátili

21. 7. 2019 · James Cunningham

Málokterý hit vystihuje atmosféru Vesmíru a vesmírné mise jako píseň Space Oddity od Davida Bowieho. Ačkoliv se tento singl později stal velkým hitem, britská rozhlasová stanice BBC ho odmítla hrát dokud se astronauti na misi Apollo 11 nevrátili bezpečně.

Přehrát písničku Space Oddity

Stáhni si českou hudební appku Youradio do mobilu

Stahuj pro Android Stahuj pro iPhone a iPad

Tento víkend je to přesně 50 let, co člověk poprvé vkročil na Měsíc. Přestože z historických záznamu se úspěšná operace Apollo 11 zdála hladká a relativně bezproblémová, realita byla často jiná: projekt doprovázely komplikace a vyhrocené momenty. Tehdy nebylo vůbec jisté, že se astronauti vrátí domů v bezpečí. 

Téma vesmíru se díky misi Apollo 11 často projevovalo i v kulturních dílech. Stanley Kubrick v roce 1969 vydal sci-fi snímek 2001: Vesmírná odysea a David Bowie v tom samém roce vydal hit Space Oddity. Právě druhé zmíněné dílo představovalo pro ředitele rozhlasových stanic velký problém: text byl totiž celkem morbidní a popisoval neúspěšnou misi do Vesmíru. Ředitelé britské rozhlasové stanice BBC se tedy rozhodli, že písničku nebudou hrát, dokud mise Apollo 11 nedosáhne úspěšného konce a astronauti se nevrátí domů v bezpečí. Stanice tento slib dodržela - písnička Space Oddity na BBC nezazněla téměř vůbec. Jedinou výjimkou byla reportáž o vývoji misié Apollo 11, kdy se použila instrumentální verze!

Po úspěšném ukončení této slavné vesmírné mise byl neortodoxní zákaz ukončen a z písničky Space Oddity se stal obrovský hit. Dočkal by se David Bowie takového úspěchu během své kariéry, kdyby mise Apollo 11 neexistovala či nebyla úspěšná? Těžko říct. Naštěstí dopadlo všechno dobře a my si jeho skvělé písničky můžeme užívat i nadále.

Další články

Všechny články

Whoops, něco se stalo špatně

Omlouváme se, ale něco se porouchalo. Prosím obnovte okno prohlížeče.

Obnovit okno