Youradio

Menu

Autoři hitu Despacito zvítězili v soudním sporu o autorská práva ke slavné skladbě! O co šlo?

11. 8. 2020 · James Cunningham

Luis Fonsi, Daddy Yankee, Erika Ender a hudební vydavatelství Universal Music Group si můžou oddychnout. Soud ve Floridě jim totiž vyhověl ve sporu o autorská práva k hitovému singlu Despacito. Podle zpěváka Newtona Cortese se hitový singl až příliš podobal jedné z jeho písniček z roku 2006.

Přehrát singl Despacito

Soudní spory o autorská práva nejsou nic příjemného, a tak jsou autoři obrovského hitu Despacito nejspíš rádi, že tento zážitek mají za sebou. Soud ve Floridě totiž zamítl stížnost zpěváka Newtona Cortese, která tvrdila, že Despacito se až nelegálně inspirovalo hitem Despasito z roku 2006. Cortes po autorech nejúspěšnější skladby v historii YouTube vyžadoval celkem 20 % finančních výdělků písně, plus celkem 200 000 amerických dolarů. Soudní tahanice o autorská práva trvala už od loňského roku. 

Podle americké soudkyně se písně nepodobaly natolik, aby si méně známý Cortes vysloužil finanční odškodnění. Prý ani název písně nevypovídá o tom, že Luis Fonsi a spol. porušili zákony týkajících se autorských práv. Hvězdy latinské hudby tak mají důvod k oslavě!

Další články

Všechny články

Whoops, něco se stalo špatně

Omlouváme se, ale něco se porouchalo. Prosím obnovte okno prohlížeče.

Obnovit okno