Youradio

Menu

Autobiografie Karla Gotta se stala hned po vydání bestsellerem

21. 7. 2021 · Barbora Koubová

Autobiografie Karla Gotta Má cesta za štěstím se stala krátce po vydání bestsellerem. Kniha vyšla téměř dva roky po zpěvákově smrti, v den Gottových nedožitých 82. narozenin 14. července, v počtu 30.000 výtisků, které byly vyprodány během několika dní. ČTK to za výhradního distributora publikace Euromedia Group oznámila Helena Frantová.

Přehrát Karla Gotta

V České republice je neoficiální hranice bestselleru 10 000 prodaných knih. Dotisky autobiografie se na trhu podle distributora objeví 21. července a další budou nepravidelně následovat.

"Výroba knihy běží kontinuálně od začátku června a předpokládáme, že bude pokračovat minimálně do konce listopadu. Klíčové budou kapacity a schopnosti tiskáren - výpadky v dostupnosti na trhu i přesto občas patrně budou, protože zájem zákazníků je skutečně mimořádný," uvedl obchodní ředitel Euromedia Group Josef Pulchart.

Cena knihy činí 1229 korun. Průměrná cena knih v Česku se podle posledních statistik Svazu českých knihkupců a nakladatelů za rok 2019 pohybovala kolem 275 korun. Podle nakladatele je ale cena Gottovy autobiografie pro čtenáře maximálně vstřícná. "Obvyklá cena pro tak rozsáhlou publikaci v daném rozměru, rozsahu, kvalitě, obrazovém i textovém obsahu, použitém papíru a technologických parametrech by byla minimálně o 25 procent vyšší," uvedl Pulchart.

Karel Gott zemřel 1. října 2019, léčil se s akutní leukemií. Legendě české populární hudby, která ovlivnila několik generací posluchačů, bylo 80 let. Knihu Má cesta za štěstím zpěvák dokončil jen několik týdnů před svou smrtí. Gott v knize hovoří o svých dcerách, rodinném zázemí, rodičích, kamarádech i zálibách, k nimž patřilo především malování. Vydavatelem obsáhlé publikace, v níž se na téměř 700 stránkách nachází 1800 fotografií a jiných materiálů, je společnost Karel Gott Agency.

Knihu otevírá prolog, který Gott napsal v létě 2019. "Dovedu si představit, že spousta lidí, ať přátel, či známých, kteří prošli mým životem a v knize se nenajdou, může být zklamána. Ale věřte mi, že pokud by se v knize měli všichni objevit, stal by se z mé autobiografie nezáživný telefonní seznam," napsal Gott, který v závěrečných kapitolách popisuje období zápasu s těžkou chorobou.

Vzhledem k tomu, že vdova po zpěvákovi Ivana Gottová získala během uplynulého roku množství fotografií a dokumentů, se termín dokončení plánované autobiografie protáhl. "Jsem si velmi dobře vědoma toho, že žádná jiná autentická autobiografie mého manžela už nebude vydána. Cítila jsem proto povinnost, tyto materiály veřejnosti v knize poskytnout. Byla by veliká škoda, kdybych o ně manželovy příznivce ochudila," uvedla Gottová.

Fanoušci se mohli s oblíbeným zpěvákem rozloučit 11. října 2019 v paláci Žofín, kam přišlo zhruba 49.000 lidí. O den později se konala zádušní mše ve svatovítské katedrále, kam dorazili příbuzní, přátelé, spolupracovníci, politici, zpěváci, herci, sportovci a další pozvaní hosté. Tento den byl i dnem státního smutku.

Další články

Všechny články

Whoops, něco se stalo špatně

Omlouváme se, ale něco se porouchalo. Prosím obnovte okno prohlížeče.

Obnovit okno