Youradio

Menu

Co poslouchá Marek Hilšer

11. 12. 2017 · Ondřej Těšínský

Jaký hudební vkus má lékař a vysokoškolský pedagog Marek Hilšer?

Poprosili jsme ho, aby nám poslal 20 svých nejoblíbenějších písniček a napsal, proč zrovna tahle hudba je jeho srdci nejbližší.

Přehrát Co poslouchá Marek Hilšer

Hudbu jsem jako asi většina z nás začal vnímat s nástupem puberty. Ale už jako malý kluk jsem se zaujetím poslouchal, když si maminka pouštěla gramofonové desky s Pražským synkopickým orchestrem. Už od té doby se mi líbil jazz. I proto jsem na gymnáziu hrál na saxofon, a také začal zpívat, což mi zůstalo až do dnes. Později jsem objevoval ostatní žánry. V tomto výběru jsem se pokusil udělat průřez hudbou, kterou rád poslouchám, ale na mnohé se nedostalo. Až na jednu výjimku zde chybí klasická hudba, která je nedílnou součástí mého hudebního života. Snad vás můj výběr v něčem potěší.           

Pink Floyd - Money
Pink Floydy mám rád pro jejich rebelství. Hodila by se spíše skladba Another Brick in the Wall, ale vybírám Money. Libí se mi průrazná baskytarová linka a gradace přes saxofonové sólo do kytarového sóla a pak návrat zpět.         

Queen - Bohemian Rhapsody 
Freddie Mercury měl božský hlas. Nevím o skladbě, která by se mi od Queenů nelíbila. Vybírám Bohemian Rhapsody, i když nemá s Českem nic společného. Je o Fredym, zasněná, energická, hardrokově drsná a operní.     

AC/DC – Thunderstruck  
Trocha metalové tvrďárny neuškodí. Na Thunderstruck se mi líbí úvodní kytarový motiv jdoucí celou skladbou a postupná gradace až do konečného šílenství. A někdy neuškodí pořádně si zatřást s hlavou. Pozor na krční páteř.     

Astor Piazzolla - Libertango 
Miluji argentinské tango nejen jako tanec ale také jeho hudbu. Je to možná trochu ujetý styl, ale doporučuji. V té hudbě se odráží hluboký bolestný prožitek zlomených srdcí, který uchvátí lidskou duši. A když tohle člověk zažije ve spojení s druhým člověkem v tanci dostává se do nebeských sfér. To se nedá popsat dokud nezažijete. Vybírám Libertango od Astora Piazzoly pro jeho energičnost a napětí, a protože je v něm dramatický příběh dvou lidí.

Hugo Díaz - Milonga para una armonica  
Hugo Diaz byl skvělý argentinský hráč na foukací harmoniku. Vyprávění jeho harmoniky bere u srdce. Možná k vám také promluví. 

The Doors - Riders On The Storm  
Doors mám rád od svých gymnaziálních let. Rieders On The Storm se mi líbí pro zasněnou deštivou atmosféru a hlavně centrální klávesové sólo. 

Dire Straits - Sultans Of Swing  
Mark Kopfler brnkne pár tónů, ale vždy jsou tam, kde mají být. Sultans Of Swings jsem vybral jako klasiku s dobrým rytmem a fajn atmosférou.  

Bob Marley - I Shot The Sheriff  

Ray Charles - Mess Around  

Steppenwolf - Born To Be Wild  
Kalifornie, Amerika, motorky, svoboda a skvělá baskytara.  

Elvis Presley - Jailhouse Rock  
Už jako malej kluk jsem měl rád rock 'n' roll. Pamatuji si, když jsem ho slyšel poprvé, hned jsem sebou začal cukat do rytmu. Dá se na něj skvěle blbnout. Vybral jsem jednoho Elvise.  

Michael Jackson – Thriller  
Album Thriller jsem poprvé slyšel jako desetiletý kluk, když jsem byl s maminkou na návštěvě a dospělí si ho pouštěli na desce. V rádiu se tehdy nejnovější hity ze západu nehrály. Tahle muzika mi připadala ve srovnání s Karlem Gottem jako z jiného světa, tak trochu sci-fi.     

Herbie Hancock – Chameleon 

Edith Piaf - Mon dieu 

Ennio Morricone - The Mission Main Theme  

Hana Hegerová – Čerešně  
Hana Hegerová je česká Edith Piaf. Její zpěv jde přímo z duše, a proto je tak silný. Čerešně jsou skvělá erotická metafora a krásná melodie.   

Chinaski - 1970 
Skvělá písnička o naší generaci a o tom, že nás za normalizace rodiče špatně učili, nehas, co tě nepálí.       

Antonín Dvořák  - Symfonie č. 9 (Z nového světa)  
Nejlepší český muzikant všech dob je Antonín Dvořák. Na tuto hudbu nikdy nezapomene.  Jako gymnazista jsem měl to štěstí být na koncertu pořádaném k 100. výročí premiéry Novosvětské. Tehdy jsem na něj pozval svou první lásku.  Na ten zážitek v pražském Rudolfínu nezapomenu.   

Sting - Englishman In New York  

Dave Brubeck - Take Five

Co poslouchají další kandidáti na prezidenta?
Exkluzivní srovnání hudebního vkusu prezidentských kandidátů. 
Vybírejte a hlasujte zde!

Další články

Všechny články

Whoops, něco se stalo špatně

Omlouváme se, ale něco se porouchalo. Prosím obnovte okno prohlížeče.

Obnovit okno