Youradio

Menu

Oslav 30 let svobody! Díky, že můžem' poslouchat, co chcem' 🎶 🎧

15. 11. 2019 · Ondřej Těšínský

Připomeň si události 17. listopadu 1989 poslechem Modlitby pro Martu od Marty Kubišové!
Tahle neformální hymna sametové revoluce zazní v neděli 17. listopadu 2019 přesně v 17:11 hod z éteru většiny českých rádií. 

Přehrát Modlitbu pro Martu

Nápad na zařazení Motlitby pro Martu do jednotného vysílacího času rádií po celé ČR pochází od jednoho ze zakladatelů Festivalu svobody Martina Voňka z obecně prospěšné společnosti Opona. Inspirací mu byla píseň Hey Jude, která během zahajovacího ceremoniálu Olympijských her v Londýně zněla napříč britským éterem.

Autoři Motlitby pro Martu Jindřich Brabec a Petr Rada původně píseň složili pro jeden z dílů televizního seriálu Píseň pro Rudolfa III. Do éteru se poprvé dostala 23. srpna 1968, tedy čerstvě po invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa.

Vzhledem k načasování a silnému poselství textu ztělesňovala píseň symbol odporu vůči útlaku národa v době okupace. Už o dva roky později ale došlo vlivem cenzury k jejímu odstranění ze všech alb Marty Kubišové a nadále směla vycházet pouze v zahraničí.

Znovu veřejně zazněla až 21. listopadu 1989, kdy ji Kubišová zazpívala z balkonu Melantrichu před davem na Václavském náměstí, a stala se neodmyslitelnou součástí sametové revoluce.

Do vysílání se iniciativně připojí jak veřejnoprávní Český rozhlas, tak soukromá rádia jako Evropa 2, Frekvence 1 a další stanice. Připojujeme se i my - YOURADIO :-)

Další články

Všechny články

Whoops, něco se stalo špatně

Omlouváme se, ale něco se porouchalo. Prosím obnovte okno prohlížeče.

Obnovit okno