Youradio

Menu

Zemřel písničkář Wabi Daněk

16. 11. 2017 · Ondřej Těšínský

Autor trampské hymny Rosa na kolejích zemřel ve čtvrtek ve věku 70 let po dlouhé nemoci...

Přehrát Hymny táboráků

Stáhni si českou hudební appku Youradio do mobilu

Stahuj pro Android Stahuj pro iPhone a iPad

Wabi Daněk delší dobu bojoval se zdravotními problémy. V létě byl nucen kvůli zhoršujícímu se stavu zrušit všechny své koncerty. Mimo jiné odvolal své vystoupení na festivalu Benátská!. „Chodil jsem za ním a poslední dny na tom byl opravdu špatně,” řekl Daňkův spoluhráč z projektu Ďáblovo stádo David Landštof.

Wabi Daněk oslavil sedmdesátiny letos 30. ledna. Zlínský rodák je pro mnohé ikonou českého trampského hnutí. Kromě „Rosy” kytaristu a skladatele Daňka proslavily desítky dalších písní, například Píseň, co mně učil listopad, Nevadí, Fram či Hudsonské šífy. Je držitelem tří autorských a dvou interpretačních Port z kdysi velmi populární soutěže trampské a folkové písně. Za zásluhy o rozvoj žánru získal v roce 1979 Zlatou Portu. Na kontě má více než 150 písní. Až do roku 1983, kdy odešel „na volnou nohu”, pracoval jako řidič sanitky.

Alba Rosa na kolejích, které vyšlo v roce 1984, se v polovině 80. let prodalo čtvrt miliónu kusů. Jeho poslednímu počiny jsou desky Wabi a Ďáblovo stádo z roku 2012 a Wabi a Ďáblovo stádo - Příběhy písní z roku 2014, na které spolu s kapelou Ďáblovo stádo a s hostujícími Jarkem Nohavicou a Radůzou oživili staré tradicionály.

Zdroj: ČTK

Další články

Všechny články

Whoops, něco se stalo špatně

Omlouváme se, ale něco se porouchalo. Prosím obnovte okno prohlížeče.

Obnovit okno