Youradio

Menu

Ceny České hudební akademie Anděl by se měly konat 29. května

11. 2. 2021 · Barbora Koubová

Jubilejní 30. ročník cen České hudební akademie (ČHA) Anděl by se měly konat letos 29. května 2021. Akademici ocení hudebníky za nahrávky z loňského roku. Slavnostní ceremoniál cen, které vyhlašuje Česká národní skupina Mezinárodní federace hudebního průmyslu (IFPI) odvysílá v hlavním vysílacím čase Česká televize. Předáváním bude provázet Ewa Farna. 

Přehrát Ewu Farnou

"Jsme rádi, že se daří zachovávat kontinuitu Andělů a jejich renomé. Vnímání cen Anděl samotnými muzikanty, odborníky i veřejností považujeme za stěžejní a těšíme se, že budeme moct společně i v letošním roce oslavit hudbu tak, jak si zasluhuje," uvedla producentka cen Anděl Lucie Hájková z pořádající agentury LUFF Production.

Již loni se předávání muselo přizpůsobit epidemiologické situaci, která narušila tradici živě přenášených galavečerů, a netradiční podoba se cenám Anděl s největší pravděpodobností nevyhne ani letos. "Přestože přímý přenos předávání je stále ve hře, během loňského ročníku jsme se přesvědčili o tom, že se můžeme vydat i trochu jiným směrem, který bude divácky atraktivní a vyhovující aktuálním opatřením. Se zveřejněním finální koncepce letošních Andělů ještě chvíli vyčkáme, pracujeme teď s několika scénáři, ve kterých počítáme s různým vývojem situace a vládních opatření," podotkla Hájková.

Ceny Anděl, které uděluje každoročně od roku 1991 hudební akademie složená z kritiků, producentů a dalších osobností české hudební scény, za sebou zatím mají první kolo hlasování. Po nich bude následovat 1. března vyhlášení nominací.

Žánrové ceny budou znovu nedílnou součástí ceremoniálu a bude mezi nimi figurovat i loňská novinka, kategorie Slovenské album. "Jediná změna se letos týká kategorie Videoklip, která v minulých ročnících občas příliš splývala se Skladbou roku. Nově proto o videoklipu nerozhoduje široká akademie, ale vybraná skupina odborníků, v níž mimo jiné figurují i režiséři a kameramani dosud oceněných klipů," sdělil předseda Rady ČHA Honza Vedral.

V loňském roce všech šest nominací na Cenu České hudební akademie Anděl proměnil zpěvák a skladatel Vladimír Mišík. S deskou Jednou tě potkám uspěl ve čtyřech hlavních a dvou žánrových kategoriích. Do Síně slávy se ČHA poprvé v historii rozhodla uvést nehudebníka. Ve svých 84 letech do ní vstoupil hudební publicista a kritik Jiří Černý.

Ceremoniál Andělů, který odvysílala Česká televize, měl loni kvůli opatřením souvisejícím s pandemií koronaviru zcela jiný charakter, než pořadatelé původně plánovali. Místo klasického předávání v přímém přenosu připravili živá hudební čísla na netradičních místech. Místy live sessions se tak staly letiště, závodní okruh, kostel a mnoho dalších netradičních míst. Zachovaná zůstala i netradiční hudební spojení, ve kterých vedle Chinaski, Mirai nebo Lenny dostala prostor také nastupující generace rapperů.

Další články

Všechny články

Whoops, něco se stalo špatně

Omlouváme se, ale něco se porouchalo. Prosím obnovte okno prohlížeče.

Obnovit okno