Youradio

Menu

Letošní Grammy ovládla Adele a posmrtně David Bowie!

13. 2. 2017 · Ondřej Těšínský

Britská zpěvačka Adele získala s albem 25 a písní Hello pět cen Grammy a proměnila tak všechny své letošní nominace. Beyoncé, která byla nominovaná v devíti kategoriích, dostala  "jen" dva gramofonky. Pět cen Grammy dostal posmrtně David Bowie a jeho album Blackstar.

Adele, která při přebírání poslední Grammy se slzami dojetí pochválila svou kolegyni Beyoncé a její album Lemonade, dostala zlaté gramofonky za album roku, nahrávku roku, píseň roku, popový sólový výkon a popové vokální album. Její předchozí deska 21 vynesla před pěti lety této osmadvacetileté zpěvačce šest cen Grammy.

David Bowie, který podlehl rakovině loni v lednu dva dny po svých 69. narozeninách, dostal pět zlatých gramofonků za album Blackstar. Z toho jednu získal designér Jonathan Barnbrook za obal desky. Album porota ohodnotila mimo jiné jako nejlepší alternativní album, Bowieho ocenila za nejlepší rockový výkon a nejlepší rockovou píseň (Blackstar).

Stahuj Youradio pro Android Stahuj Youradio pro iPhone a iPad

Slavnostní ceremoniál zahájil britský moderátor a komik James Corden, který na úvod zarapoval. „Večer si užijte, teď máme Trumpa, co bude nevíme…sešli jsme se tu bez ohledu na barvu hlasu, pleti…,“ připomněl Corden antiimigrační politiku nového amerického prezidenta Donalda Trumpa.

První z hlavních cen oznámila zpěvačka Jennifer Lopez v růžových sexy šatech. Ohlásila, že Talentem roku se stal americký rapper Chance the Rapper.

Cenu za nejlepší výkon popového dua/skupiny dostalo americké duo Twenty One Pilots. Cenu si převzali v gala jen do půl těla, ke košili a saku měli místo kalhot jen boxerky.

Grammy za nejlepší metalový výkon si odnesla skupina Megadeth za píseň Dystopia ze stejnojmenného alba. Nejlepším rockovým albem se stala deska Tell me I’m pretty od americké kapely Cage the Elephant.

 Česká pěvkyně Magdalena Kožená byla nominována s deskou Monteverdi v kategorii klasické vokální sólové album. Nominaci ale neproměnila.

Vítězem kategorie nejlepšího jazzového vokálního alba se stala deska Gregoryho Portera Take Me To The Alley, na níž hraje také český rodák Ondřej Pivec, klávesista, hammondkář, skladatel a producent, který žije v USA od roku 2009.

Kompletní výsledky najdeš tady

Nejprestižnější hudební ceny se předávaly v noci z neděle 12. na pondělí 13. února v ??

Na slavnostním večeru americká akademie vzpomněla i na další loni zesnulé hudebníky. Britskému zpěvákovi Georgi Michaelovi vzdala poctu jeho písní Adele, která stejně jako na loňských Grammy, zpěv přerušila a po omluvě publiku začala zpívat znovu. Byla prý rozrušená, protože si Michaela moc vážila. Zpěváka Prince připomněl písní Bruno Mars.

Na ceremoniálu zahrála i metalová legenda americká skupina Metallica, s níž si zazpívala zpěvačka Lady Gaga, vystoupili také Daft Punk. Zazpívala i Beyoncé, která se ve zlatých přiléhavých šatech pochlubila svým těhotenstvím. Nedávno oznámila, že čeká dvojčata. Beyoncé dnes dostala Grammy za hudební video k písni Formation a za album současné urban music za desku Lemonade.

Zdroj: ČTK

Další články

Všechny články

Whoops, něco se stalo špatně

Omlouváme se, ale něco se porouchalo. Prosím obnovte okno prohlížeče.

Obnovit okno